Sosyal Medya

Coğrafyamız

Abbas – Dahlan restleşmesi



Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas, Filistin KurtuluÅŸ Örgütü’nün ve Fetih’in kurucusu Yasir Arafat’ın ölüm yıldönümü münasebetiyle PerÅŸembe günü düzenlenen etkinlikte gündeme bomba gibi düşen bir açıklama yaptı.

Arafat’ın katillerini bildiÄŸini fakat kendisinin tanıklığının yeterli olmayacağını söyledi.

Kurdukları soruÅŸturma komisyonunun epey mesafe kat ettiÄŸini ve soruÅŸturma tamamlandığında “herkesi dehÅŸete düşürecek” gerçeklerin açıklanacağını bildirdi.

Filistin’deki geliÅŸmeleri yakından izleyenler Abbas’ın bu sözlerinin Muhammed Dahlan’a ÅŸantaj olduÄŸunu hemen fark eder.

Çünkü Arafat’ın zehirlenerek öldürülmesi olayının baÅŸ aktörünün Dahlan olduÄŸunu herkes bilir.

Abbas’ın “Sadece benim tanıklığım yeterli olmadığı için katillerin kim olduklarını açıklamıyorum” sözünün de bir anlamı yok.

Çünkü Abbas sıradan bir tanık değil.

Bildiği bir şey varsa çıkar söyler.

Daha da ötesi Filistin Devlet BaÅŸkanı’na bugüne kadar neden açıklamadığı ve gerçekleri kamuoyundan neden gizlediÄŸi sorusunun yöneltilmesi gerekir.

Abbas açıkça ÅŸantaj yapıyor, kendisine baskı yapan Dahlan’a ve destekçilerine “Daha ileri giderseniz konuÅŸurum” mesajı gönderiyor.

Nitekim mesajı alan Dahlan’ın Filistin Devlet BaÅŸkanı’na cevabı gecikmedi.

Facebook sayfasında yaptığı açıklamada “Arafat’ın ÅŸehit edilmesi olayının ucuz bir ÅŸekilde istismar edilmesine derhal son verilmesi” çaÄŸrısında bulundu.

Ardından da Abbas’a meydan okuyarak soruÅŸturmanın bir an önce sonuçlandırılarak hukuki sürecin baÅŸlatılmasını istedi.

Arafat’ın ölümü en çok Abbas’a yaradığı için baÅŸ zanlının Filistin Devlet BaÅŸkanı’nın bizzat kendisi olduÄŸunu söyledi.

“Abbas’ın Filistin halkına, kurumlara, hukuka ve yargıya yönelik iÅŸlediÄŸi cinayetlere ve attığı yıkıcı adımlara ek olarak Ebu Ammar’ın kanını böyle ucuz bir ÅŸekilde istismar etmesi onun milli davalarımız konusunda yeterli ve güvenilir olmadığını göstermektedir” dedi.

Dahlan, Filistin Devlet BaÅŸkanı’na meydan okurken neyine güveniyor?

Birincisi, arkasındaki Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere.

İkincisi, Abbas ve çevresinin yolsuzluklarına.

Abbas’la girdiÄŸi rekabetin ardından Fetih’ten kovulan Dahlan, geçmiÅŸte Filistin Devlet BaÅŸkanı’na “Yolsuzluklarınızı açıklarım” ÅŸantajında bulunmuÅŸtu.

Yani her iki tarafın da elinde karşı taraf aleyhine kullanabileceği kartlar var.

“Abbas’ı “Katilleri biliyorum” diyerek Dahlan’ı hedef almaya iten ne?” sorusuna gelince…

Mısır’ın üç önemli ismi; Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Ahmet Ebu’l Ghayt ile selefleri Amr Musa ve Nebil El Arabi, Arafat Müzesi açılışına katılmak üzere Ramallah’taydı.

Arabi 21 sitesinin güvenilir kaynaklardan edindiÄŸi bilgiye göre, Mısır rejimine yakın bu üç isim Abbas’a baskı yaptı.

Filistin Devlet BaÅŸkanı’na “Arap BirliÄŸi meÅŸruiyetini elinden alabilir” mesajı verdiler.

Abbas’ın baÅŸkanlık süresi 2009’da resmi olarak sona ermiÅŸti.

O dönemde Arap BirliÄŸi Filistin’de uzlaşı saÄŸlanıp baÅŸkanlık seçimleri yapılana kadar Abbas’ın meÅŸru baÅŸkan olduÄŸunu açıkladı.

Oysa Filistin Anayasası’na göre yeni baÅŸkan seçilene kadar o koltuÄŸa Filistin Parlamentosu BaÅŸkanı’nın, yani Hamas üyesi Aziz Duveyk’in oturması gerekiyor.

Ebu’l Ghayt, Musa ve El Arabi özetle Abbas’a “Arap BirliÄŸi sayesinde baÅŸkanlık koltuÄŸunda oturuyorsun fakat aynı Arap BirliÄŸi seni o koltuktan indirebilir” dedi.

Abbas’tan istedikleri, Dahlan’ın yeniden Fetih’e dönmesini ve liderlik kadrosunda yerini almasını saÄŸlaması.

Çünkü Abbas’ın ardından koltuÄŸuna Dahlan’ı oturtmak istiyorlar.

Fakat görünüşe göre Filistin Devlet BaÅŸkanı baskılara boyun eÄŸmeyecek ve Dahlan taraftarlarını Fetih’in 29 Kasım’da yapılması beklenen genel kongresinde tasfiye edecek.

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.